Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Στη σύγχρονη διαγνωστική προσέγγιση των παθήσεων του φάρυγγα και του λάρυγγα, σημαντική θέση έχει η ενδοσκόπηση με το εύκαμπτο ή το άκαμπτο ενδοσκόπιο.

Η ενδοσκόπηση με το άκαμπτο ενδοσκόπιο εφαρμόζεται από το στόμα, συνήθως χωρίς τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Η γλώσσα του ασθενούς έλκεται και συγκρατείται έξω από το στόμα και το ενδοσκόπιο προωθείται μέχρι το επίπεδο του ουρανίσκου και της σταφυλής. Τα άκαμπτα ενδοσκόπια του λάρυγγα έχουν γωνία 70 ή 90 μοιρών, ώστε να μπορούν να «βλέπουν» προς τα κάτω, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη ενόχλησης για τον εξεταζόμενο.

Το εύκαμπτο ενδοσκόπιο έχει κατά κανόνα μικρότερη διάμετρο από το άκαμπτο ενδοσκόπιο και όπως δηλώνει απο το όνομά του, έχει τη δυνατότητα να κάμπτεται προς τα άνω και προς τα κάτω με ένα χειριστήριο που βρίσκεται κοντά στον προσοφθάλμιο φακό, με αποτέλεσμα να κατέχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να μπορεί να διεισδύει σε δύσκολα σημεία.

Συνήθως εισάγεται από τη μύτη, μετά από ήπια τοπική αναισθησία και προωθείται μέχρι το κατώτερο επίπεδο του φάρυγγα, από όπου μπορεί να επισκοπήσει από κοντά την κοιλότητα του λάρυγγα και τις γύρω περιοχές. Οι φωνητικές χορδές μπορούν να εξετασθούν σχεδόν εξ’ επαφής, και είναι δυνατή η εκτίμηση από κοντά της τραχείας και του ανώτερου οισοφάγου.

Και τα δύο είδη ενδοσκοπίων συνήθως συνδέονται με κάμερα και η εξέταση γίνεται μέσα από την οθόνη του ενδοσκοπικού πύργου. Για τεχνικούς λόγους, τα άκαμπτα ενδοσκόπια πρόσφεραν μέχρι σήμερα  μεγαλύτερη και καλύτερης ποιότητας εικόνα από τα εύκαμπτα. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει βελτιώσει σημαντικά τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες των εύκαμπτων ενδοσκοπίων, παρέχοντας ποιότητα εικόνας ίση ή και ανώτερη από τα άκαμπτα ενδοσκόπια. Το ιατρείο μου έχει στην διάθεση του ένα τέτοιο ενδοσκοπικό σύστημα, με εύκαμπτο ενδοσκόπιο τελευταίας τεχνολογίας, φωτισμό Xenon και ενσωματωμένη κάμερα υψηλής ευκρίνειας.

Κατά κανόνα η ενδοσκόπηση με το εύκαμπτο βίντεο-ενδοσκόπιο δεν απαιτεί ραντεβού και διαρκεί μόνο μερικά λεπτά. Μία μεγάλη οθόνη στον τοίχο επιτρέπει στον ασθενή ή τους οικείους του, αν το επιθυμούν, να παρακολουθούν την εξέταση.

Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία. Λόγω της τοπικής αναισθησίας με σπρέι ή χωρίς η διαδικασία γίνεται εντελώς ανώδυνη. Συνιστάται η αποχή από τη λήψη τροφής για τουλάχιστον μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης.