Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Η μεταμόσχευση βλεφαρίδων, επίσης γνωστή ως εμφυτεύματα βλεφαρίδων, είναι μια σχετικά νέα διαδικασία η οποία αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία περιοχών του βλεφάρου χωρίς βλεφαρίδες που οφείλεται σε γενετική αλωπεκία ή τραύμα ή μετά από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο ή εγκαύματα.

Οι τρίχες λαμβάνονται από το τριχωτό της κεφαλής και μεταμοσχεύονται. Στη συνέχεια γίνονται βλεφαρίδες και συνεχίζουν να μεγαλώνουν για μια ζωή επομένως θα πρέπει να τακτοποιούνται συνήθως μία φορά το μήνα για να επιτυγχάνεται μια φυσική εμφάνιση.

Αυτή είναι μια πολύ λεπτεπίλεπτη διαδικασία, που απαιτεί την ακριβή τοποθέτηση των τριχών υπό σωστή γωνία προς την σωστή φορά ώστε να μιμούνται την φυσική ανάπτυξη.

Η διαδικασία μεταμόσχευσης βλεφαρίδων

Η διαδικασία ουσιαστικά περιλαμβάνει την τοποθέτηση των 25 έως και 50 τριχών σε κάθε άνω βλέφαρο, ανάλογα με την υπάρχουσα ποσότητα βλεφαρίδων τ και το επιθυμητό μέγεθος και  πυκνότητα. Διεξάγεται συνήθως υπό ένα ήπιο ηρεμιστικό χάπι, διαρκεί δύο ώρες και είναι ουσιαστικά ανώδυνη, όπως είναι και η μετεγχειριτική περίοδος.

Λίγοι είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν κατά την διαδικασία, ενώ οι περισσότεροι σχετίζονται με την πρότυπη διαδικασία μεταμόσχευσης μαλλιών. Η τομή στην δότρια περιοχή έχει 2-3 εκ. πάχος ενώ επουλώνεται γρήγορα όταν έχει πλάτος μικρότερο από 2 mm, καθώς επίσης δεν είναι εμφανής λόγω της υπάρχουσας τριχοφυΐας στην συγκεκριμένη  περιοχή.

Το κυριότερο που πρέπει να κατανοήσουν οι ασθενείς είναι ότι οι τρίχες δεν θα πρέπει να τσαλακώνονται με το χέρι, έτσι ώστε να αναπτυχθούν σε μια κεκλιμένη καμπυλωτή κατεύθυνση όπως οι κανονικές τρίχες των βλεφαρίδων. Οι τρίχες με λάθος φορά μπορούν να κοπούν πολύ πιο βραχυπρόθεσμα ή μερικές φορές εκπαιδεύονται για να μεγαλώνουν προς την σωστή κατεύθυνση.

Τις πρώτες τρείς με τέσσερεις ημέρες μετά την επέμβαση, θα υπάρχουν μικροσκοπικές κρούστες γύρω από κάθε μεταμοσχευμένη τρίχα και μπορεί να εμφανιστεί κάποια ερυθρότητα και/ή ήπιο οίδημα στα βλέφαρα.

Από την τρίτη έως την πέμπτη μέρα, εκτός από κάποια υπολειμματική ήπια ερυθρότητα που υποχωρεί από την πρώτη εβδομάδα, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες χωρίς καμία ένδειξη της προϋπάρχουσας επέμβασης.

Τα ράμματα που τοποθετούνται στη δότρια περιοχή είναι απορροφήσιμα, έτσι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για επιστροφή στο ιατρείο για την αφαίρεση των ραμμάτων. Τα μεταμοσχευμένα μαλλιά βγαίνουν σε περίπου δύο εβδομάδες, αναγεννιούνται σε 3 μήνες και συνεχίζουν να αυξάνονται για μια ζωή.