Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Οι πιο συχνές ερωτήσεις για την διαφραγματοπλαστική είναι οι ακόλουθες:

Αλλάζει η διαφραγματοπλαστική το σχήμα της μύτης;

Βεβαίως, κατά την τραυματική σκολίωση του διαφράγματος όταν η παραμόρφωση είναι πολύ έντονη, το σχήμα της μύτης θα λάβει κανονικά χαρακτηριστικά, το στραβό διάφραγμα γίνεται οριζόντιο και ίσιο, χωρίς να γέρνει προς την μία ή την άλλη πλευρά. Εάν όμως η σκολίωση είναι μόνο του εσωτερικού τμήματος, το σχήμα της μύτης θα παραμείνει το ίδιο. Σε γενικές γραμμές η διαφραγματοπλαστική είναι μια ΩΡΛ επέμβαση και δεν έχει καμία σχέση με την πλαστική χειρουργική και την αισθητική ιατρική.

Ωστόσο, πολύ συχνά η επέμβαση στο στραβό διάφραγμα (διόρθωση του ρινικού διαφράγματος) συνδυάζεται με μια αισθητική ρινοπλαστική, για να επιτευχθεί η πλήρης αλλαγή του σχήματος της μύτης, η αισθητική της διόρθωση και εξάλειψη των προβλημάτων της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος.

Είναι επικίνδυνη για την ζωή ή την υγεία η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος;

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος δεν φέρει βέβαια άμεσο κίνδυνο για τη ζωή, αλλά προκαλεί πολλαπλά προβλήματα υγείας τα οποία μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την ποιότητα της ζωής (ξεκινώντας από προβλήματα ακοής, καρδιαγγειακού συστήματος και τελειώνοντας με χρόνιες παθήσεις της αναπνευστικής οδού και των οργάνων).
Επιπλέον, οι συχνές λοιμώξεις μπορεί να εξελιχθούν σε χρόνιες και να πάρουν σοβαρή μορφή. Ο ανεπαρκής καθαρισμός του αέρα στις ρινικές διόδους μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στους πνεύμονες και να οδηγήσει στην ανάπτυξη του άσθματος και των καρδιακών παθήσεων, τα οποία με την σειρά τους, μπορεί να γίνουν απειλή για τη ζωή και για τις φυσιολογικές ζωτικές λειτουργίες.

Τιμές. Πόσο κοστίζει η επέμβαση στο διάφραγμα;

Το κόστος της διόρθωσης του ρινικού διαφράγματος (διαφραγματοπλαστικής) στα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας κυμαίνεται από 1.000 έως 3.000 ευρώ, εξαρτάται από τον γιατρό που θα σας χειρουργήσει, την τιμολογιακή πολιτική της συγκεκριμένης κλινικής, καθώς και από την επιλεγμένη μέθοδο της διαφραγματοπλαστικής και της αναισθησίας.
Το μέσο κόστος της διαφραγματοπλαστικής σε εξειδικευμένο γιατρό σε μια καλή ιδιωτική κλινική ανέρχεται περίπου στα 1500-2000 ευρώ.
Αυτή η τιμή συνήθως συμπεριλαμβάνει τις εξετάσεις, την αναισθησία, την παραμονή του ασθενή στην κλινική μετά την επέμβαση, τους επιδέσμους και τα φάρμακα.

Μπορεί να διορθωθεί το διάφραγμα χωρίς την χειρουργική επέμβαση;

Σήμερα η ευθειασμός διαφράγματος είναι ο μοναδικός τρόπος αποτελεσματικής αντιμετώπισης της παραμόρφωσης του ρινικού διαφράγματος. Εάν η παραμόρφωση δεν είναι πολύ υψηλή, υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση (ενδοσκοπική διαφραγματοπλαστική) και να χρησιμοποιηθεί μία λιγότερο επεμβατική τεχνική. 
 Ωστόσο ακόμα και εάν η περίπτωση είναι πολύ δύσκολη και η σκολίωση δεν επηρεάζει μόνο τους ιστούς του χόνδρου, η σύγχρονη ιατρική επιτρέπει την χρήση ενδοσκοπικής διαφραγματοπλαστικής με ελάχιστο τραυματισμό και κίνδυνο για την υγεία. Επίσης διατηρεί το αισθητικό αποτέλεσμα (χωρίς να αφήνει ίχνη και σημάδια της επέμβασης στο πρόσωπο).

Μένουν στο πρόσωπο σημάδια μετά την ενδοσκοπική διαφραγματοπλαστική;

Κατά την επέμβαση, όλες οι διορθώσεις γίνονται ενδορρινικά (στο εσωτερικό της μύτης), συμπεριλαμβανομένων των τομών που γίνονται στο βλεννογόνο. Αυτό εξασφαλίζει ότι δεν θα μείνει καμία ουλή ή σημάδι στο πρόσωπο. Στη  διαφραγματοπλαστική δεν πραγματοποιείται εξωτερική τομή του δέρματος και καμία τεχνική δεν προϋποθέτει την παραμονή σημαδιών μετά την επέμβαση. 


Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να γίνει η  διαφραγματοπλαστική και αν υπάρχει όριο ηλικίας για την εφαρμογή της;

Δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για τη διόρθωση του ρινικού διαφράγματος, αφού τα προβλήματα μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, π.χ. λόγο τραυματισμού, πολύποδων, νεοπλάσματος και άλλων παραγόντων. Ορισμένοι άνθρωποι στρέφονται στην διαφραγματοπλαστική σε πολύ μεγάλη ηλικία και συχνά αυτό προκύπτει επειδή τα συμπτώματα τέτοιας παραμόρφωσης όπως η σκολίωση ρινικού διαφράγματος μπορεί να μην είναι αισθητά σε νεαρή ηλικία.
Όσον αφορά τα όρια ηλικίας - η χειρουργική επέμβαση δεν συνιστάται για τα άτομα ηλικίας κάτω των 16-18 ετών, καθώς η ανατομία του προσώπου είναι τέτοια που σε αυτήν την ηλικία ο οστεοχονδρικός ιστός της μύτης δεν έχει σχηματιστεί πλήρως και η χειρουργική επέμβαση αντί να διορθώσει το πρόβλημα, μπορεί να το χειροτερέψει.

Θα με βοηθήσει η επέμβαση εάν χρησιμοποιώ αγγειοσυσταλτικές σταγόνες  σε μόνιμη βάση;

Είναι πολύ πιθανόν ότι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος να σας οδήγησε στην χρήση των αγγειοσυσταλτικών σταγόνων για να ανακουφίσετε την ρινική αναπνοή. Ωστόσο θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η συχνή και ιδιαίτερη συστηματική χρήση τέτοιων ουσιών, οδηγεί σε μη ανατρέψιμες επιπτώσεις (ατροφία βλεννογόνου) και σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν και πολλά.
Γι’ αυτό θα πρέπει να σταματήσετε την χρήση τους όσο το συντομότερο γίνεται. 

Για την συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μια σειρά διαδικασιών και φαρμάκων. Εάν μπορέσετε να σταματήσετε την χρήση των αγγειοσυσταλτικών σταγόνων και παρατηρήσετε ότι η αναπνοή  δεν επανέρχεται, θα χρειαστεί να κάνετε λεπτομερή ιατρική εξέταση και αν το πρόβλημα τελικά το προκαλεί το στραβό διάφραγμα τότε αυτό θα πρέπει να διορθωθεί μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Μπορεί να γίνει η επέμβαση δωρεάν μέσω του ΕΟΠΥΥ;

Η διαφραγματοπλαστική μπορεί να γίνει δωρεάν μέσω του ΕΟΠΥΥ. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού σε νοσοκομείο για να γίνει η εξέταση. Ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να εξετάσει τον ασθενή, να του δώσει συστάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και να δώσει την πιθανή ημερομηνία την επέμβασης. Εάν ο ασθενής επιθυμεί να κάνει μαζί με την διαφραγματοπλαστική και ρινοπλαστική (αισθητική διόρθωση της μύτης), θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η επέμβαση επιτρέπεται να γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο μόνο για ιατρικούς λόγους (ατύχημα με αμάξι, παραμόρφωση προσώπου εκ γέννησης κλπ.).

Σε τι διαφέρει από την ρινοπλαστική ;

Συχνά ο όρος «διαφραγματοπλαστική» λανθασμένα ταυτίζεται με την πλαστική χειρουργική για την αισθητική διόρθωση του σχήματος της μύτης - την ρινοπλαστική. Ωστόσο αυτές είναι δυο εντελώς διαφορετικές επεμβάσεις. Η ρινοπλαστική γίνεται κατόπιν αιτήσεως του ασθενούς και έχει στόχο τη διόρθωση του σχήματος της μύτης, δεν έχει σχέση με ιατρικές παθήσεις ή προβλήματα υγείας των αναπνευστικών οργάνων.
Τα τελευταία χρόνια, η πιο διαδεδομένη επιλογή είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο επεμβάσεων – της διόρθωσης της παραμόρφωσης του ρινικού διαφράγματος και του σχήματος της μύτης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η επέμβαση ονομάζεται «διαφραγματοπλαστική» ή με τον πιο γενικό όρο «ρινοπλαστική». Κατά την συνδυασμένη επέμβαση, ο ασθενής αποκτάει ένα ίσιο διάφραγμα και ξεφορτώνεται τα αισθητικά ελαττώματα (π.χ. εξογκώματα, μεγάλη ή πεσμένη άκρη, μεγάλα ρουθούνια, κλπ).
Για τον ασθενή, ο συνδυασμός αυτών των επεμβάσεων συμφέρει από όλες τις απόψεις: μόνο μία αναισθησία κατά την διάρκεια της οποίας γίνονται όλοι οι απαραίτητοι χειρισμοί που στοχεύουν όχι μόνο στην διόρθωση του σχήματος της μύτης αλλά και στην  παραμόρφωση του διαφράγματος, επιτυγχάνοντας την ταυτόχρονη αποκατάσταση (από την διαφραγματοπλαστική και την ρινοπλαστική) και λιγότερα έξοδα.

Φώτο: ρινοπλαστική μύτης

Σε περίπτωση συνδυασμού διαφραγματοπλαστικής και ρινοπλαστικής, είναι δυνατόν να γίνει μια πλήρης πλαστική επέμβαση (παρέμβαση στο τμήμα των οστών και διόρθωση των αισθητικών ατελειών), καθώς και ο χειρισμός της άκρης της μύτης (μείωση, σύσφιγξη, ανύψωση). Ακόμα και αν το οστικό τμήμα δεν εμπλέκεται, οποιαδήποτε πλαστική επέμβαση στην μύτη ονομάζεται ρινοπλαστική, ενώ η διαφραγματοπλαστική μας επιτρέπει να απαλλαγούμε από τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αναπνοή, τις χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και με άλλα προβλήματα που προκαλούνται από την ρινική σκολίωση.