Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Η αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα στην χειρουργική του ρινός. Ιδιαίτερα διαδεδομένο αυτό το πρόβλημα είναι στους αθλητές, καθώς κατά την έντονη φυσική άσκηση, η διακοπή της ρινικής αναπνοής συμβάλει στην ψύξη και στην μείωση της αντίστασης του στοματικού βλεννογόνου, που συμβάλει στην αύξηση των χρόνιων παθήσεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Στην περίπτωση της διαταραχής της ρινικής αναπνοής, παρατηρείται  μείωση της περιεκτικότητας του οξυγόνου στους πνεύμονες και αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και η μείωση του κορεσμού της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο κατά 20% -30%, γεγονός που έχει πολύ βλαβερή επίδραση στον οργανισμό και ιδιαίτερα στις επιδόσεις. 

Είναι γνωστό ότι η μόνη μέθοδος θεραπείας των ασθενών με μετατραυματική παραμόρφωση του ρινικού διαφράγματος είναι η χειρουργική. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν την πραγματοποίηση της αποκατάστασης μετά την λήξη της αθλητικής καριέρας του ασθενή,με το επιχείρημα ότι κατά την αφαίρεση μεγάλων περιοχών του ρινικού διαφράγματος, η μύτη χάνει την στήριξη της. Κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών μεθόδων θεραπείας, συνιστάται ο τερματισμός της καριέρας του αθλητή σε αθλήματα επαφής όπως η πάλη, μπάσκετ, ποδόσφαιρο κλπ.

Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι αυτή η παθολογία της μύτης είναι πολύ διαδεδομένη (68% των ενηλίκων). Η παραμόρφωση του ρινικού διαφράγματος δεν προκαλεί μόνο δύσπνοια αλλά κατά κανόνα συμβάλει στην αύξηση των χρόνιων παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος όπως της χρόνιας ιγμορίτιδας, της χρόνιας ιγμορίτιδας, της ανάπτυξης παθολογίας ωτός.

Φυσιολογική ενδοσκόπηση ρινός:

 Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος έχει αρκετά ποικίλες συνέπειες. Επαρκεί το γεγονός ότι από την διαταραχή της ρινικής αναπνοής προκαλούνται προβλήματα στο αίμα, το αγγειακό και αναπαραγωγικό σύστημα. Ο οργανισμός είναι πιο επιρρεπής σε υποθερμία και τις επιπτώσεις των δυσμενών περιβαλλοντικών παραγόντων καθώς παρατηρείται συσχέτιση μεταξύ της ρινικής αναπνοής και της κατάστασης της ανοσίας.
Τα συμπτώματα σκολίωσης ρινικού διαφράγματος:
 • Δυσκολία αναπνοής από την μύτη ή πλήρης απουσία της.
 • Χρόνια ρινίτιδα.
 • Ξηρότητα στην μύτη.
 • Αιμορραγίες από την μύτη (Χρόνιες ρινορραγίες)
 • Συχνές ασθένειες της μύτης και των παραρρινίων κόλπων (Χρόνια ιγμορίτιδα).
 • Μειωμένη αίσθηση της όσφρησης.
 • Πονοκέφαλος.
 • Πόνοι στην περιοχή του αυτιού.
 • Ροχαλητό.
 • Εάν το διάφραγμα κάμφθηκε ως αποτέλεσμα του τραυματισμού τότε είναι πιθανή αλλαγή στο σχήμα της μύτης.

Υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι και πολλαπλές τεχνικές διόρθωσης του ρινικού διαφράγματος. Η δουλεία του χειρούργου είναι με βάση την υπάρχουσα παραμόρφωση, να επιλέξει την πιο κατάλληλη μέθοδο επέμβασης.

 Η παλαιότερη κλασσική μέθοδος η οποία δημιουργήθηκε στις αρχές του 19 αιώνα είναι η επέμβαση υποβλεννογονίου εκτομής κατὰ Killian. Η επέμβαση αυτή προϋποθέτει την σχεδόν πλήρη αφαίρεση του οστεοχονδρικού τμήματος της μύτης. Κατά την επέμβαση του Killian χρησιμοποιείται σφυρί και καλέμι και για την αφαίρεση των θραυσμάτων των οστών του διαφράγματος. Επιπλέον η μέθοδος εκτέλεσης της επέμβασης του Killian δεν επιτρέπει την διόρθωση όταν υπάρχει τοπική σκολίωση στο άνω τμήμα του ρινικού διαφράγματος, καθώς η αφαίρεση του χόνδρου στο πίσω μέρος της μύτης μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της εξωτερικής μύτης σε σχήμα «σέλλας». Σήμερα αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, κυρίως μόνο από τους γιατρούς που γνωρίζουν μόνο την συγκεκριμένη τεχνική. Η σύγχρονη διορθωτική χειρουργική επέμβαση στο διάφραγμα μύτης βασίζεται στις αρχές που διατυπώθηκαν από τον Maurice Cottle. Σε αυτήν την περίπτωση σε αντίθεση με την υποβλεννογόνια εκτομή, η τομή γίνεται μέσα από το δέρμα στο περιφερικό άκρο του τετράπλευρου χόνδρου (τομή στο πρόσθιο χείλος του διαφράγματος), δίνοντας την πρόσβαση σε όλες τις περιοχές του οστεοχονδρικού διαφράγματος. Οι βασικές αρχές της βασίζονται στην διατήρηση του βλεννογόνου, κλεισίματος των σχισμών του, που μπορεί να έγιναν κατά την διάρκεια της αποκόλλησης, στην απαγόρευση των κυκλικών τομών και αντικατάσταση των οστεοχονδρικών θραυσμάτων για τον αναδόμηση του διαφράγματος. Τα κύρια πλεονεκτήματά της είναι σημαντική και πλήρης κινητοποίηση, αν χρειαστεί όλου του ρινικού διαφράγματος και η διατήρηση του πίσω μέρους της.

Μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές μετά-τραυματικής παραμόρφωσης του ρινικού διαφράγματος είναι το υπεξάρθρημα του χόνδρου του διαφράγματος. Ο τετράπλευρος χόνδρος εξέχει προς το ένα από τα δύο ρουθούνια, δυσκολεύοντας την αναπνοή αλλά και προκαλώντας αισθητικό ελάττωμα.

Γι’ αυτό λόγω της ανάπτυξης της ενδοσκοπικής χειρουργικής και της δημιουργίας νέων υλικών, έγινε δυνατή η ιατρική διόρθωση της ρινικής αναπνοής στους αθλητές καθώς και στα άτομα που συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά αθλήματα, διατηρώντας όλες τις ανατομικές δομές της μύτης και την αντίσταση στους πιθανούς τραυματισμούς.

Η χρήση της ενδοσκοπικής τεχνικής και των ειδικών εργαλείων δίνει στον χειρούργο κατά την διαφραγματοπλαστική τον άμεσο οπτικό έλεγχο, επιτυγχάνοντας τον ελάχιστο τραυματισμό των γύρω περιοχών, πράγμα που συμβάλει στην επίτευξη καλύτερης λειτουργικής έκβασης της χειρουργικής επέμβασης.

Η επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα μύτης πραγματοποιείται υπό την αναισθησία, διεξάγεται ενδορρινικά (δηλ. μέσω της ρινικής κοιλότητας χωρίς ορατή τομής του δέρματος) και διαρκεί από 60 λεπτά έως 2 ώρες, αν και οι πιο δύσκολες επεμβάσεις μπορούν να πάρουν περισσότερο χρόνο. Κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής διαφραγματοπλαστικής, στην ρινική κοιλότητα εισάγεται το ενδοσκόπιο, το οποίο επιτρέπει στον χειρούργο να βλέπει όλες τις δύσκολα προσβάσιμες περιοχές της μύτης και κατά συνέπεια να πραγματοποιεί την επέμβαση με ελάχιστους τραυματισμούς, εκτελώντας όλα τα απαραίτητα βήματα της επέμβασης.

 • Κάνουμε μια μικρή τομή στο βλεννογόνο και το αποκολλάμε τις απαραίτητες περιοχές στο χόνδρινο και οστέινο τμήμα.
 • Αφαιρούνται όλες οι προβληματικές περιοχές του διαφράγματος.

 • Χρησιμοποιώντας το Pds Flexible Plate γίνεται η αποκατάσταση του διαφράγματος με την βοήθεια της συρραφής όλων των απομακρυσμένων περιοχών του χόνδρου πάνω στην πλάκα και επανατοποθετούμε αυτό το τμήμα στην θέση του. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται η αποκατάσταση του διαφράγματος και της αντοχής του.

PDS  Πλάκα: Το πρώτο και το μοναδικό απορροφήσιμο υλικό για την χρήση στις ρινοπλαστικές και διαφραγματοπλαστικές επεμβάσεις.

Ενδείξεις: Η πλάκα PDS ενδείκνυται για την προσωρινή ενίσχυση των ιστών στην πλαστική προσώπου και την επανορθωτική χειρουργική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της ρινικής μαλακών ιστών, της ανοικοδόμησης του χόνδρου και προσωρινής υποστήριξης της βασικής τροχιάς των οστών μετά από κατάγματα.

Απορροφητικότητα: Η PDS εύκαμπτη πλάκα παραμένει άθικτη κατά την κρίσιμη διαδικασία της επούλωσης, τις πρώτες 10 εβδομάδες μετά την εμφύτευση αλλά απορροφάται εντελώς μέσα σε 25 εβδομάδες και δεν αφήνει κατάλοιπα. Αυτή η απορροφητικότητα δίνει την δυνατότητα να αποφευχθούν ορισμένα από τα μακροχρόνια προβλήματα που σχετίζονται με μη-απορροφήσιμα εμφυτεύματα.

Δομή & Υποστήριξη: Οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η PDS εύκαμπτη πλάκα παρέχει υποστήριξη στηρίγματος κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Στηρίζει τα κομμάτια του μοσχεύματος χόνδρου ως οδηγός, γεφυρώνοντας την ρινικής τους δομή και εμποδίζοντας την σκολίωση του χόνδρου.

Αντενδείξεις: Σχεδόν δεν υπάρχουν, Μέσα σε 180 ημέρες πραγματοποιείται η πλήρης απορρόφηση χωρίς την εμφάνιση ουλώδους ή φλεγμονώδους ιστού.

Μειονεκτήματα: Yψηλό κόστος.

 • Μετά από αυτό ο βλεννογόνος τοποθετείται στην θέση του.

 • Εκτελούνται πρόσθετες ενδορρινικές επεμβάσεις (ενδοσκοπικές επεμβάσεις στους παραρρινίους κόλπους, τις ρινικές κόγχες, γίνεται η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων, κτλ.)
 • Μέσα στις ρινικές κοιλότητες τοποθετούνται ειδικά ταμπόν για την πρόληψη της εμφάνισης των αιματωμάτων, καθώς και για να κλείσει η τομή και να προστατευτεί από την λοίμωξη. Η επέμβαση δεν αφήνει καμία μελανιά ή οίδημα, καθώς η επέμβαση γίνεται στην εσωτερική πλευρά της ρινικής κοιλότητας. Τα ταμπόν αφαιρούνται μετά από 12 ώρες. 

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην δουλειά 3-5 ημέρες μετά την επέμβαση. Η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να περιοριστεί για 2 με 4 εβδομάδες.

 Η ενδοσκοπική μέθοδος για τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος προσφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα: δεν αφήνει κανένα σημάδι, η ανάρρωση και η επούλωση είναι πολύ πιο γρήγορες από τις κλασσικές μεθόδους επειδή ο χειρούργος έχει την δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα σημεία στο στραβό διάφραγμα της μύτης, διορθώνοντας μόνο όσες περιοχές απαιτούν επέμβαση. Με την βοήθεια του άκαμπτου ενδοσκοπίου μπορεί να ελέγχει όλες του τις κινήσεις στην οθόνη.

Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι το κόστος – δυστυχώς η χρήση Pds Flexible Plate δεν καλύπτεται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο. Το κόστος της ενδοσκοπικής διόρθωσης στραβού διαφράγματος με χρήση Pds Flexible Plate ξεκινάει από 2500 ευρώ.

Έτσι η εφαρμογή αυτής της ενδοσκοπικής μεθόδου επιτρέπει την αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής, την συγκράτηση του χόνδρου του ρινικού διαφράγματος στη σωστή του θέση και πάνω απ’ όλα την διατήρηση όλων των ανατομικών δομών της μύτης, εξασφαλίζοντας έτσι την πλήρη επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.

 

Τηλεφωνήστε: 2110194618