Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Σημαντικό να γνωρίζετε πως στη σημερινή εποχή δεν υποστηρίζεται η πλήρης ή η σχεδόν πλήρης αφαίρεση των κογχών και ανεξάρτητα από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται. διότι μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο της άδειας μύτης (οι ρινικές κόγχες παίζουν βασικότερο ρόλο στην υγροποίηση, το φιλτράρισμα  και την δημιουργία της  ειδικής στρομβολοειδής  ροής του εισπνεόμενου αέρα και σε ασθενείς  με απουσία των κογχών παρόλο που η ανοιχτή ρινική κοιλότητα έχει μεγάλη αίσθηση της ρινικής συμφόρησης και απόφραξης).


Μέθοδος # 1 Συρρίκνωση των κάτω ρινικών κογχών με υποβλεννογόνια μέθοδο:

 H βελτίωση της ρινικής αναπνοής με ραδιοσυχνότητες  έχει ως σκοπό την μείωση των εσωτερικών ιστών των κογχών, καθώς και  την σμίκρυνση της κόγχης με μια μέθοδο που ονομάζεται υποβλεννογόνια θερμική συρρίκνωση  και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία στο ιατρείο χωρίς εξωτερικό τραυματισμό. 
Αυτή η τεχνική μπορεί να γίνει με τη χρήση υπερήχων, coblation, λέιζερ και ραδιοσυχνοτήτων.  Αυτή η μέθοδος σε άτομα με χρόνια ρινίτιδα έχει αποτέλεσμα 6-8 χρόνια διότι αργότερα επανεμφανίζεται κάποιο βαθμός υπερτροφίας.

Από την αρχή μέχρι το τέλος, η διαδικασία δεν υπερβαίνει τα 30 λεπτά. Συχνά οι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες τους μέσα σε 15 λεπτά μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. Να έχετε υπόψη ότι μπορεί να αισθανθείτε ελάχιστο πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. 
 
Στην πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση μπορεί να εμφανιστεί ένα τοπικό οίδημα με ρινική συμφόρηση το όποιο με την πάροδο του χρόνου βελτιώνει την ρινική αναπνοή. Συνήθως εμφανίζονται και οι μεγάλες εσχάρες που απομακρύνονται μετά από δύο εβδομάδες.

Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης θα είναι εμφανές σε ένα με ενάμιση μήνα.

Συρρίκνωση κάτω ρινικών κογχών

Διαβάστε αναλυτικά τις οδηγίες και τις απορίες σχετικά με την βελτίωση ρινικής αναπνοής και ροχαλητού με  ραδιοσυχνότητες.

Μέθοδος # 2: Ενδοσκοπική κογχοπλαστική:

Αυτή η μέθοδος θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία στο χειρουργείο. Συνήθως το αποτέλεσμα γίνεται εμφανές σε περίπου τρείς με τέσσερεις εβδομάδες προτού οι πληγές επουλωθούν και είναι μόνιμο αφού δημιουργούμε μια νέα κόγχη. Σε αυτό το σημείο οι ασθενείς αρχίζουν να παρατηρούν μια σημαντική βελτίωση στη ρινική αναπνοή. Αυτή η μέθοδος συνιστάται σε περιπτώσεις ρινικής υπερτροφίας ρινικών κογχών μεγάλου βαθμού και μπορεί να συνδυαστεί ταυτόχρονα με τη διόρθωση στραβού διαφράγματος.

Διαβάστε αναλυτικά και δείτε το βίντεο της επέμβασης στο σχετικό άρθρο.


 
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η συγκειμένη επέμβαση θα λειτουργήσει για όλους. Σε μερικά άτομα μπορεί να χρειαστεί αυτή η επέμβαση να γίνει πάνω από μία φορά για την επαρκή ανακούφιση. Σε μερικά άτομα δεν έχει σημασία με ποια μέθοδο πραγματοποιείται η επέμβαση αν είναι με λέιζερ, ραδιοσυχνότητες ή με τη χρήση υπερήχων, για το αν θα έχουν υποτροπή ή ελάχιστη βελτίωση. Συνήθως όταν η Μέθοδος # 1 αποτύχει, επιδιώκεται η Μέθοδος # 2.

Προκειμένου να προσδιοριστεί εάν χρειάζεται να υποβληθείτε σε αυτή τη επέμβαση και εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος για την μείωση των ρινικών κογχών θα πρέπει να περάσετε από την πλήρη ΩΡΛ εξέταση. Μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού στο ιατρείο μας! 

Παρακαλώ να έχετε υπόψη ότι μετά τη επέμβαση συνιστούνται επισκέψεις παρακολούθησης (τουλάχιστον 2-3 φορές το μήνα). Στην περίπτωση που δεν είστε σε θέση να δεσμευτείτε για τα πιθανά ραντεβού παρακολούθησης, συνιστάται να αλλάξετε την ημερομηνία της επέμβασης.

Γιατί απαιτείται αυτό;  Μετά από την επέμβαση, δεν είναι ασυνήθιστο ένας ασθενής να εμφανίσει κάποια προβλήματα ή να αντιμετωπίσει μια κατάσταση κατά την οποία δεν είναι σίγουρος τι πρέπει να κάνει. Σε αυτή τη περίπτωση, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να απαντηθούν τα ερωτήματα μέσω τηλεφώνου χωρίς εξέταση και μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση ή ακόμη και σε θυμό (όπως για παράδειγμα είναι πολύ ενοχλητικό να γίνονται οι εξετάσεις παρακολούθησης αν ζείτε πολύ μακριά). Ως εκ τούτου, μην μπαίνετε στην διαδικασία να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί μας εάν δεν είστε πρόθυμοι να δεσμευτείτε για επισκέψεις παρακολούθησης.