Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Δεδομένου ότι η διαδικασία εκτελείται υπό τοπική αναισθησία, ο ασθενής δεν χρειάζεται κατ 'ανάγκη καμία συνοδεία και μπορεί αμέσως να επιστρέψει σε όλες τις κανονικές του δραστηριότητες, όπως είναι η οδήγηση.

Τι πρέπει να αναμένετε μετά την επέμβαση:
  • Ρινική συμφόρηση / απόφραξη: Για περίπου μία με δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση, δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε ρινική συμφόρηση  ή και ακόμη και απόφραξη. Αυτό οφείλεται στην αντιδραστική διόγκωση (οίδημα) των κογχών. Με την επούλωση θα υποχωρήσει η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η απόφραξη.
  • Ρινικές εκκρίσεις: είναι πιθανό να συμβεί και είναι σημαντικό να μην φυσάτε τη μύτη σας υπερβολικά τις πρώτες μέρες για πρόληψη της ρινορραγίας.
Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος χρησιμοποιήστε ένα αλατούχο ρινικό διάλειμμα κάθε 2-3 ώρες για να κάνετε ρινοπλύσεις.

Είναι πολύ σημαντικό για εσάς να συνεχίσετε να κάνετε συχνά τις ρινοπλύσεις για τουλάχιστον δύο με τέσσερεις  εβδομάδες είτε μέχρι να σας πει ο γιατρός σας ότι μπορείτε να σταματήσετε. 

Μετά την επέμβαση γίνεται τακτικά ο έλεγχος στο ιατρείο για παρακολούθηση της αποκατάστασης και μερικές φορές ο ιατρός σας θα κάνει καθαρισμό της μύτης.

Η όσφρηση λόγω της απόφραξης μπορεί να είναι μειωμένη ενώ επανέρχεται σε μία με δύο βδομάδες.

Δυσφορία μετά από χειρουργική επέμβαση: η δυσφορία μετά από αυτού του τύπου της επέμβασης δεν είναι τόσο ο πραγματικός πόνος όσο η πίεση. Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αναφέρουν καθόλου πόνο. Αν υπάρχει κάποια ενόχληση, ένα κοινό παυσίπονο είναι επαρκές για τον έλεγχο του πόνου.

Φάρμακα: εξακολουθείτε να λαμβάνετε φάρμακα στο σπίτι σας, σύμφωνα με τις οδηγίες. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν νέα φάρμακα που προβλέπονται μετά  από την χειρουργική επέμβαση.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Δραστηριότητα: Ακόμα κι αν η χειρουργική επέμβαση μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντη, το σώμα σας χρειάζεται κάποιο χρόνο για ξεκούραση και αποκατάσταση. Αν και η ελαφριά άσκηση είναι επιτρεπτή,  να απέχετε από τις πιο έντονες σωματικές δραστηριότητες, όπως είναι η κολύμβηση, το τρέξιμο και τις αναερόβιες δρασηριότητες. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν μια ρινορραγία καθώς ασκούν αυξημένη πίεση στο σημείο που έχει γίνει η επέμβαση. Μετά από δύο εβδομάδες, μπορείτε να επιστρέψετε σε όλες τις δραστηριότητες χωρίς κανένα κίνδυνο.

Φτάρνισμα: εφόσον χρειαστεί να εφαρμόζεται με το στόμα ανοιχτό, θα μειώσει την πίεση και την δυσφορία.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΣΗ (αν χρειάζεται):

Κρατήστε το κεφάλι σας ανασηκωμένο σε 2-3 μαξιλάρια. Η θέση αυτή θα σας βοηθήσει να μειώσετε το πρήξιμο και επιτρέπει την καλύτερη αποστράγγιση των εκκρίσεων.

Χρησιμοποιώντας ένα δροσερό υγραντήρα ατμού την πρώτη εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει να ανακουφιστείτε από την ξηρότητα και τον σχηματισμού κρούστας.

Μπορείτε να καταναλώνετε σε αφθονία τα υγρά, όπως είναι οι χυμοί, το νερό, και το τσάι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε κάποιο βάλσαμο χειλιών και καραμέλες για να ανακουφιστείτε από την ξηρότητα που προκαλείται από την αυξημένη αναπνοή από το στόμα. 
Χρησιμοποιήστε ένα αλατούχο διάλυμα για τις ρινοπλύσεις ακόμη και μια φορά την ώρα, εάν χρειαστεί.

Επόμενα ραντεβού:

Προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον χειρουργό σας μετά από τρείς ή τέσσερεις μέρες εφόσον συρρικνωθούν οι κάτω ρινικές κόγχες.