Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική video-assisted (ενδοσκοπική) θυρεοειδεκτομή (MIVAT); Τι είναι η ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή;

MIVAT ή ελάχιστα επεμβατική βίντεο υποβοηθούμενη θυρεοειδεκτομή (ονομάζεται επίσης ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή) είναι μια νέα χειρουργική τεχνική, η οποία επιτρέπει στο χειρουργό να εκτελέσει τη χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς μέσω μίας πολύ μικρής τομής στο τράχηλο. Αυτή η τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η συνδυασμένη χρήση των οπτικών ινών με ενδοσκοπική κάμερα και νυστέρι υπερήχων (Harmonic Scalpel) κατέστησε μια δυνατή θέση στην αφαίρεση όγκων παραθυρεοειδούς καθώς και τους μικρούς και μεσαίους θυρεοειδούς αδένες με τομές μικρότερες από 4-5 εκ.

Ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή:

Η τομή 4-5 εκ. πραγματοποιείται σε μια φυσική πτυχή του λαιμού. 

Η χρήση των ενδοσκοπίων και βίντεο-οθόνων ενισχύει την απεικόνιση του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου και άλλων βασικών δομών. Το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο μεγεθύνεται πολλές φορές, σε σύγκριση με ότι παρατηρείται με γυμνό μάτι.

Η αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα διευκολύνεται με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή νυστεριού υπερήχων. Είναι ένα νέο χειρουργικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιεί υπερήχους για την κοπή και την πήξη των ιστών. Ο μοναδικός σχεδιασμός του επιτρέπει μειωμένη θερμική βλάβη και διευκολύνει τις ελάχιστα επεμβατικές προσεγγίσεις στο θυρεοειδή αδένα.

Η ασφάλεια της χειρουργικής επέμβασης αυξάνεται με την  παρακολούθηση λειτουργίας των λαρυγγικών νεύρων κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η διεγχειρητική παρακολούθηση των νεύρων έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ χρήσιμη. Η παρακολούθηση επιτυγχάνεται με τη χρήση NIM ενδοτραχειακού σωλήνα, ο οποίος περιέχει ηλεκτρόδια και συνδέεται με ένα μόνιτορ ΗΜΓ. Τα λαρυγγικά νεύρα παρακολουθούνται συνεχώς κατά τη διάρκεια της χειρουργικής διαδικασίας. Η παρακολούθηση των νεύρων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ασθενείς που είχαν προηγούμενη χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς ή σε περιπτώσεις όπου ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι σε στενή γειτνίαση με το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο.

Οι μικρότερες τομές είναι λιγότερο επώδυνες και δημιουργούν μικρότερες και λεπτότερες ουλές. Αυτή η λειτουργία είναι ασφαλή, επιτυγχάνει αισθητικά γρήγορη επούλωση και απαιτεί μικρότερες περιόδους αποκατάστασης.

 Η ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή παράγει ελάχιστες ουλές: