Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

 Η παραθυρεοειδεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση παραθυρεοειδείς αδένων ή όγκων των παραθυρεοειδών. Οι παραθυρεοειδείς αδένες βρίσκονται σε στενή ανατομική σχέση με την οπίσθια επιφάνεια του θυρεοειδούς αδένα. Αυτοί οι αδένες βοηθούν στην παραγωγή της παραθορμόνης (PTH) του οργανισμού, η οποία μαζί με τη βιταμίνη D εξασφαλίζουν την ομοιοστασία του ασβεστίου και του φωσφόρου για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Στην περίπτωση ενδείξεων για παραθυρεοειδεκτομή η επέμβαση θα γίνει με γενική αναισθησία. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διαρκέσει 1-3 ώρες. Συνήθως οι παραθυρεοειδείς αδένες αφαιρούνται χρησιμοποιώντας από 2 έως 4 εκ. χειρουργική τομή στο τράχηλό σας.


Σπανίως, και οι τέσσερεις από αυτούς τους αδένες πρέπει να αφαιρούνται. Μέρος του ενός μεταμοσχεύεται στο αντιβράχιο.
Το συγκεκριμένο είδος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από την ποσότητα παθολογικών παραθυρεοειδείς αδένων.

Ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή:

Ενδέχεται να λάβετε ένα στιγμιότυπο της πυρηνικής ιατρικής πριν από αυτήν την χειρουργική επέμβαση. Αυτό σας βοηθά να τονίσετε τους άρρωστους αδένες. Εάν ακολουθείτε αυτή την εκδοχή, ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει έναν ειδικό καθετήρα για να εντοπίσει τον παραθυρεοειδούς αδένα. Ο χειρουργός θα κάνει μια μικρή τομή (1 έως 2 εκ.) από τη μία πλευρά του λαιμού σας και στη συνέχεια θα αφαιρέσει τον παθολογικό αδένα μέσα από αυτό. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου μια ώρα.

Βίντεο-υποβοηθούμενη παραθυρεοειδεκτομή:

Ο χειρουργός θα κάνει δύο μικρές τομές στο λαιμό σας. Η μία είναι για τα μικροεργαλεία και η άλλη είναι για την ενδοσκοπική κάμερα. Ο χειρουργός θα χρησιμοποιήσει την κάμερα για να δει την περιοχή και θα αφαιρέσει τον παθολογικό αδένα.

Ενδοσκοπική παραθυρεοειδεκτομή:

Ο χειρουργός θα κάνει δύο ή τρεις μικρές τομές στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας και άλλη μια πάνω από την κορυφή της κλείδας σας. Αυτό μειώνει την ορατότητα των ουλών, τον πόνο και τον χρόνο αποκατάστασης. Η διαδικασία της αφαίρεσης παραθυρεοειδών αδένων είναι παρόμοια με την βίντεο-υποβοηθούμενη παραθυρεοειδεκτομή.

Ενδείξεις για παραθυρεοειδεκτομή

Ο ενδοκρινολόγος μπορεί να σας συστήσει παραθυρεοειδεκτομή εάν ένας ή περισσότεροι από παραθυρεοειδείς αδένες σας παράγουν πολύ μεγάλες ποσότητες παραθορμόνης. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπερπαραθυρεοειδισμός . Συχνά προκαλείται από έναν μικρό μη-καρκινικό (καλοήθεις) όγκο που ονομάζεται αδένωμα. Καρκινώματα των παραθυρεοειδών αδένων είναι σπάνια και η διάγνωση τους είναι δύσκολη. Περισσότερο στηρίζεται στη τοπική υποτροπή, στη διήθηση γειτονικών ιστών και στην ανεύρεση απομακρυσμένων μεταστάσεων.

Ο γιατρός σας θα εξετάσει πολλούς παράγοντες πριν αποφασίσει να κάνει την χειρουργική επέμβαση και θα επιλέξει το είδος της χειρουργικής επέμβασης, το οποίο θα ήταν καλύτερο για εσάς. Μερικοί από τους παράγοντες είναι η ηλικία, τα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα, το αίμα και τα συμπτώματα.

Κίνδυνοι της επέμβασης:

Κίνδυνοι για κάθε αναισθησία είναι:

  • Αντιδράσεις στα αναισθησιολογικά φάρμακα
  • Αναπνευστικά προβλήματα

Κίνδυνοι για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση είναι:

  • Αιμορραγία
  • Λοίμωξη

Κίνδυνοι της παραθυρεοειδεκτομής είναι:

  • Τραυματισμός του θυρεοειδούς αδένα ή η ανάγκη για την αφαίρεση μέρους του θυρεοειδούς αδένα.
  • Υποπαραθυρεοειδισμός. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου που είναι επικίνδυνα για την υγεία.
  • Τραυματισμός στα νεύρα των φωνητικών χορδών. Μπορεί να έχετε μια πιο αδύναμη φωνή.
  • Δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό γίνεται πολύ σπάνια και σχεδόν πάντα εξασθενεί αρκετές εβδομάδες ή μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Πριν από τη διαδικασία

 Οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι πολύ μικροί. Μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις που δείχνουν ακριβώς που βρίσκονται οι αδένες. Αυτό θα βοηθήσει το χειρουργό να εντοπίσει τους παραθυρεοειδείς αδένες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Δύο από τις εξετάσεις που μπορεί να έχετε είναι μια αξονική τομογραφία και ένα υπερηχογράφημα.

Πριν από την επέμβαση, ο αναισθησιολόγος θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας μαζί σας για να αποφασίσει το είδος της αναισθησίας που θα χρησιμοποιήσει. Ο αναισθησιολόγος είναι ο γιατρός που θα σας παρέχει την αναισθησία για απόλυτη χαλάρωση χωρίς πόνο και θα σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Προμηθευτείτε συνταγές για το φάρμακο κατά του πόνου και το ασβέστιο που θα χρειαστείτε μετά την επέμβαση.

Μια εβδομάδα πριν από την εγχείρηση, μπορεί να σας ζητηθεί να σταματήσετε τη λήψη φαρμάκων που καθιστούν πιο δύσκολη την πήξη του αίματος (αντιισταμινικά φάρμακα). Σε αυτά περιλαμβάνονται η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin), η κλοπιδογρέλη (Plavix), βαρφαρίνη (Coumadin), ναπροξένη (Aleve, Naprosyn), και άλλα φάρμακα.

Πολύ πιθανόν να σας ζητηθεί να σταματήσει να τρώτε ή να πίνετε τουλάχιστον 6 ώρες πριν από την επέμβαση.

Ρωτήστε τον γιατρό σας ποια φάρμακα ακόμα θα πρέπει να λάβετε την ημέρα της επέμβασης.

Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να το σταματήσετε. Ο χρόνος της αποκατάστασης σας θα είναι μικρότερος, αν δεν καπνίζετε.

Μετά την επέμβαση:

Συχνά, οι ασθενείς μπορούν να πάνε στο σπίτι την ίδια μέρα μετά από την χειρουργική επέμβαση. Μπορείτε να ξεκινήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες σε λίγες μόνο ημέρες. Θα χρειαστούν περίπου 1-3 εβδομάδες για να επουλωθεί το δέρμα σας πλήρως.

Η περιοχή της χειρουργικής επέμβασης θα πρέπει να διατηρείται καθαρή και στεγνή. Μπορεί να χρειαστεί να πίνετε υγρά και να τρώνε μαλακές τροφές για μια μέρα.

Μούδιασμα περιοχής ή μούδιασμα γύρω από το στόμα σας προκαλείται από 24 έως 48 ώρες μετά την επέμβαση λόγω χαμηλού επιπέδου ασβεστίου. Μπορείτε να λαμβάνετε συμπληρώματα ασβεστίου κάθε 4 ώρες μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Μετά από αυτή την διαδικασία, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος ρουτίνας για να ελέγχετε το επίπεδο του ασβεστίου σας.

Πρόγνωση:

Οι ασθενείς συνήθως ανακάμπτουν πολύ γρήγορα μετά από αυτήν την χειρουργική επέμβαση. Η αποκατάσταση είναι ταχύτερη όταν χρησιμοποιούνται λιγότερο επεμβατικές τεχνικές.

Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί μια επιπρόσθετη χειρουργική για να αφαιρεθεί περισσότερο μέρος από τους παραθυρεοειδείς αδένες.