Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

 Η ολική θυρεοειδεκτομή γίνεται με γενική αναισθησία. Η αναισθησιολογική ομάδα τοποθετεί πολλά ιατρικά μόνιτορ στο σώμα του ασθενούς για να ελέγχει την καρδιακή λειτουργία, την αρτηριακή πίεση και το οξυγόνο στο αίμα, έτσι ώστε να παραμένει σε ασφαλές επίπεδο καθ 'όλη τη διαδικασία. Οι οθόνες περιλαμβάνουν μια περιχειρίδα πίεσης του αίματος από το χέρι και το καρδιομόνιτορ που συνδέεται με το στήθος.

Όταν ο ασθενής είναι αναίσθητος, ο ωτορινολαρυγγολόγος κάνει μια μικρή τομή στο μπροστινό μέρος του λαιμού ή μια σειρά από τομές κάτω από το βραχίονά, ανάλογα με τη χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιεί. Στην ολική θυρεοειδεκτομή ως αποτέλεσμα του καρκίνου του θυρεοειδούς ο χειρούργος μπορεί επίσης να εξετάσει και να αφαιρέσει λεμφαδένες γύρω από τον θυρεοειδή αδένα. Ολική θυρεοειδεκτομή συνήθως διαρκεί πάνω από 3 ώρες.

Υπάρχουν τρεις βασικές προσεγγίσεις για θυρεοειδεκτομή:

  • Κλασική θυρεοειδεκτομή – γίνεται μια τομή στο κέντρο του τραχήλου για την άμεση πρόσβαση στον θυρεοειδή αδένα.

  • Ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή - γίνονται μικρότερες τομές στο τράχηλο. Τα χειρουργικά εργαλεία και μια μικρή βίντεο-κάμερα θα εισάγονται μέσω των τομών. Το ενδοσκόπιο καθοδηγεί τον χειρουργό σε αυτή την διαδικασία.

  • Ρομποτική θυρεοειδεκτομή - γίνεται είτε μέσω τομών στο στήθος και στη μασχάλη ή μέσω μιας τομής ψηλά στο λαιμό. Η ρομποτική προσέγγιση επιτρέπει μια θυρεοειδεκτομή να εκτελεστεί αποφεύγοντας την τομή στο κέντρο του λαιμού.

Μετά από θυρεοειδεκτομή:

Μετά την επέμβαση ο ασθενής οδηγείται στο θάλαμο ανάνηψης όπου η αναισθησιολογική ομάδα παρακολουθεί την ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση και αναισθησία. Μόλις «ξυπνήσει» πλήρως, θα πρέπει να μετακινηθεί σε δωμάτιο νοσοκομείου.

Θα έχει μια παροχέτευση κάτω από την τομή στο λαιμό. Αυτή η παροχέτευση συνήθως αφαιρείται το πρωί μετά την εγχείρηση.

Μετά από μια ολική θυρεοειδεκτομή, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει τον πόνο στον αυχένα και μια ελαφρά βραχνή ή αδύναμη φωνή. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει μόνιμη βλάβη στο νεύρο που ελέγχει τις φωνητικές χορδές. Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά προσωρινά και μπορεί να οφείλονται σε ερεθισμό από τον σωλήνα αναπνοής (ενδοτραχειακού σωλήνα) που εισάγεται στην τραχεία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Ακόμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ερεθισμού των νεύρων που προκαλείται από τη χειρουργική επέμβαση.

Ο ασθενής συνήθως είναι σε θέση να τρώει και να πίνει μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση θυρεοειδούς αδένα παραμένουν στο νοσοκομείο για περίπου 24-48 ώρες. Όταν πηγαίνουν στο σπίτι, συνήθως μπορούν να επιστρέφουν στις κανονικές δραστηριότητές, πολύ συχνά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με ειδικούς περιορισμούς των δραστηριοτήτων.