Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×
Είμαι καλός υποψήφιος για την αισθητική χειρουργική στα αυτιά (ωτοπλαστική);

 Η αισθητική χειρουργική επέμβαση στα αυτιά είναι μια εξαιρετικά εξατομικευμένη διαδικασία, με τα καλύτερα αποτελέσματα να επιτυγχάνονται μέσα από μια ενδελεχή συνεργασία με τον ιατρό σας πριν το χειρουργείο, μεσα στο χειρουργειο και μετά το χειρουργείο. 

Τα παιδιά τα οποία είναι καλοί υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση στα αυτιά είναι:
 • Υγιή, χωρίς σοβαρά προβλήματα ασθενείας ή χωρίς να έχουν χρόνιες μολύνσεις των αυτιών,
 • Συνήθως πέντε ετών ή μεγαλύτερης ηλικίας, όταν ο χόνδρος του αυτιού τους είναι αρκετά σταθερός για διόρθωση,
 • Συνεργάσιμα και ακολουθούν τις οδηγίες,
 • Ικανά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.
Οι έφηβοι και οι ενήλικες οι οποίοι είναι καλοί υποψήφιοι για πλαστική επέμβαση στα πεταχτά αυτιά είναι:
 • Υγιή άτομα που δεν πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την επούλωση,
 • Οι μη καπνιστές,
 • Άτομα με θετικές προοπτικές και συγκεκριμένους στόχους στο μυαλό τους για τη χειρουργική επέμβαση.

Μπορώ να διορθώσω τα δικά μου πεταχτά αυτιά ή του παιδιού μου χωρίς επέμβαση;

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές όχι, επειδή όλοι οι διαφημιζόμενοι νάρθηκες και επίδεσμοι δεν εχουν αποτέλεσμα. Ο λόγος επειδή για την παραμόφωση στα πεταχτά αυτά ευθύνεται ο χόνδρος πτερυγίου του αυτιού ο οποίος μετά από την αφαίρεση επιδέσμου επανέρχεται και πάλι στο δικό του σχήμα.

Βασικό!!!
Χωρίς χειρουργεία διορθώνονται πολλές φορές τα πεταχτά αυτιά και οι μικρές παρομορφώσεις χονδρου του αυτιού σε βρέφη έως 3 μηνών. Εάν βλεπετε στο μωρό σας ότι το αυτί του έχει κάποια αλλαγή επικονωνήστε με το ιατρείο και θα σας προτείνουμε κάποιες λύσεις για να αποφύγετε την ωτοπλαστική επέμβαση στο μέλλον.
Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για την αισθητική χειρουργική αυτιών (ωτοπλαστική);

Η προετοιμασία για την ωτοπλαστική στα αυτιά περιλαμβάνει:

 • Ιατρική αξιολόγηση με εξετάσεις αίματος και λειτουργίας της καρδιάς/αναπνευστικού συστήματος
 • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων ή προσαρμογή αυτών που λαμβάνετε ήδη
 • Η διακοπή του καπνίσματος πριν από την χειρουργική επέμβαση
 • Αποφυγή της ασπιρίνης, των αντιφλεγμονώδη φαρμάκων και φυτικών συμπληρωμάτων λόγω του αυξημένου κινδύνου αιμορραγίας
Μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο το ένα αυτί εάν μόνο αυτό προεξέχει;

Για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ισορροπία, η ωτοπλαστική πραγματοποιείται συνήθως και στα δύο αυτιά, ακόμη κι αν μόνο το ένα αυτί προεξέχει.

Πόσο επίπονη είναι η ωτοπλαστική επέμβαση;

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν κάποιο πόνο ή σφίξιμο στα αυτιά τις πρώτες λίγες ημέρες μετά την αισθητική χειρουργική επέμβαση, όμως τα αναλγητικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν σε οποιαδήποτε ενόχληση.

Πόσο κοστίζει η πλαστική επέμβαση στα αυτιά (ωτοπλαστική) στην Ελλάδα;

Στην Αθήνα το μέσο κόστος της ωτοπλαστικής είναι περίπου 1.000-2.500 ευρώ. Στην δική μας πρακτική η τελική τιμή δεν εξαρτάται από την τεχνική που θα χρησιμοποιήσουμε και τον βαθμό δυσκολίας της επέμβασης, αλλά ο πιο βασικός παράγοντας στην τιμή είναι η επιλογή της κλινικής στην Αθήνα (που περιλαμβάνει εκτός της νοσηλείας και τις εξετάσεις, τον αναισθησιολόγο, το προσωπικό και την χρήση των υλικών) και το επίπεδο άνεσης μετά την επέμβαση (μονόκλινα, δίκλινα δωμάτια και τα δωμάτια λουξ).

Θα διαμορφώσουμε την τελική τιμή για την ωτοπλαστική σας επέμβαση αφού εκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες και τις προτιμήσεις σας. Θα δεσμευτούμε για την τιμή που θα διαμορφωθεί και δεν θα υπάρξουν επιπλέον έξοδα και κρυφές χρεώσεις. Η τιμή θα είναι τελική.

Κατά την πρώτη επίσκεψη, θα συζητήσετε με τον χειρουργό σας τους στόχους και τις προσδοκίες που έχετε.
 

Πώς γίνεται η αισθητική χειρουργική αυτιών (ωτοπλαστική);

Η ωτοπλαστική πραγματοποιείται μέσω μιας τομής στο πίσω μέρος του αυτιού που επιτρέπει στο χειρουργό να αλλάξει τον χόνδρο του αυτιού για να μπορεί αυτό να κάμπτεται προς τα πίσω. Σχεδόν πάντα τοποθετούνται  μη-απορροφήσιμα ράμματα για να βοηθήσουν να κρατηθεί το αυτί στη θέση του.

Η ωτοπλαστική είναι συνήθως μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται μόνο στην αίθουσα χειρουργείου σε πλήρη αποστείρωση. Η γενική αναισθησία συνιστάται για μικρά παιδιά. Για τα μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια τοπική αναισθησία με νάρκωση ή μέθη.


Τι αποτελέσματα μπορώ να περιμένω;

Η πλαστική χειρουργική επέμβαση στα αυτία μπορεί να αλλάξει δραματικά την εμφάνισή σας. Τα αποτελέσματα από την ωτοπλαστική είναι συνήθως άμεσα και μακράς διαρκείας. Πάντα θα βρίσκεστε υπό παρακολούθηση του χειρουργού σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να διατηρήσετε τα αποτελέσματά σας.

Τι περιλαμβάνει η ανάκαμψη;

Η ωτοπλαστική συνήθως εκτελείται ως ενδονοσοκομειακή επέμβαση μιας ημέρας και το βράδυ θα βρίσκεστε στο σπίτι σας. Ένας επίδεσμος τοποθετείται πάνω από το αυτί για μια εβδομάδα για να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος που εμφανίζεται για λίγες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο πόνος είναι ελάχιστος και εύκολα ανακουφίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Οι περισσότεροι ενήλικες επιστρέφουν στην εργασία τους περίπου πέντε ημέρες μετά την χειρουργική επέμβαση στα αυτιά. Τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από περίπου μια εβδομάδα, αλλά θα πρέπει να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους μέχρι να επουλωθούν πλήρως από τη χειρουργική επέμβαση.

Πόσο ασφαλής είναι η αισθητική χειρουργική των αυτιών (ωτοπλαστική);

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν κινδύνους. Πιθανές επιπλοκές από την αισθητική χειρουργική αυτιών περιλαμβάνουν:

 • Πόνο
 • Πρήξιμο
 • Αιμορραγία
 • Μόλυνση
 • Ουλές (ελάχιστες)
 • Μούδιασμα (προσωρινό)
 • Ασυμμετρία στα αυτιά (σπάνια)
Η ωτοπλαστική επέμβαση καλύπτεται από την ασφάλιση υγείας;

Δυστυχώς τα πεταχτά αυτιά ή η μικρή παραμόρφωση του πτερυγίου ωτός είναι αισθητικό πρόβλημα και δεν καλύπτεται συνήθως από την ασφάλιση υγείας (ΕΟΠΥΥ ή άλλη ιδωτική ασφάλεια), εκτός κι αν η δυσμορφία είναι μεγάλου βαθμού και η εγχείρηση πρέπει να γίνει για ιατρικούς λόγους. 

Μπορείτε να κανονίσετε ένα ραντεβού στο ιατρείο μας για να συζητήσουμε εκτός από όλη την διαδικασία της ωτοπλαστικής και για το κόστος της επέμβασης και εάν στην περίπτωση σας ισχύει η ασφαλιστική κάλυψη.