Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Σιαλαδενίτιδα

Αποφρακτική σιαλαδενίτιδα (σιαλολιθίαση) είναι βακτηριακή λοίμωξη σιελογόνου αδένα που συνήθως οφείλεται σε μια πέτρα (σιαλόλιθος) με αποτέλεσμα απόφραξης ή ηλεκτρολυτικές διαταραχές με στάση του σάλιου των . Τα συμπτώματα είναι πρήξιμο, πόνος, ερυθρότητα και διόγκωση αδένα. Η διάγνωση είναι συνήθως κλινική. CT, υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία μπορεί να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της αιτίας. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά.

Η σιαλολιθίαση ή οι πέτρες στους σιελογόνους αδένες ή οι λίθοι των σιελογόνων αδένων

Αιτιολογία:

Σε περιπτώσει

Σιαλαδενίτιδα εμφανίζεται συνήθως μετά από υποέκκριση ή απόφραξη, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς προφανή αιτία. Οι κύριες σιελογόνοι αδένες είναι οι αδένες παρωτίδας, υπογνάθιοι και υπογλώσσιοι αδένες. Σιαλαδενίτιδα είναι πιο συχνή στην παρωτίδα και εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς 50 έως 60 ετών, σε χρονίως πάσχοντες ασθενείς με ξηροστομία, σε άτομα με σύνδρομο Sjogren και σε όσους έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στην στοματική κοιλότητα. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες με ανορεξία είναι επίσης επιρρεπείς σε αυτή τη διαταραχή. Η πιο κοινή αιτία είναι ο οργανισμός Staphylococcus Aureus (χρυσίζων σταφυλόκκος), ενώ οι άλλες αιτίες είναι ο στρεπτόκοκκος, κολοβακτηρίδια και διάφορα αναερόβια βακτήρια.

Συμπτώματα:

Πυρετός, ρίγος, μονόπλευρος πόνος και ανάπτυξη πρηξίματος.

Πύον μπορεί συχνά να εξέρχεται από τον πόρο με ψηλάφηση στο πάσχον αδένα και θα πρέπει να καλλιεργηθεί. Πολυεστιακή διόγκωση με κλυδασμό μπορεί να υποδεικνύει ένα απόστημα.

Διάγνωση:

CT, υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία, μπορούν να επιβεβαιώσουν την σιαλαδενίτιδα ή απόστημα που δεν είναι εμφανή κλινικά. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να μην είναι χρήσιμη σε υποψία σιαλολιθίασης. Εάν υπάρχει εκκροή πύον από τον πόρο του προσβεβλημένου αδένα, αυτό στέλνεται για Gram χρώση και καλλιέργεια.

Θεραπεία:

  • Αντιβιοτικά ευρέως φάσματος
  • Τοπικά μέτρα (π.χ. τα φάρμακα/τρόφιμα που αυξάνουν σιαλόρροια , ζεστές κομπρέσες)

Η αρχική θεραπεία με αντιβιοτικά είναι δραστική απέναντι στο S. Aureus. Σε μη αποτελεσματική θεραπεία γίνεται τροποποίηση σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καλλιέργειας. Ενυδάτωση, τρόφιμα που αυξάνουν σιαλόρροια (π.χ. ο χυμός λεμονιού, σκληρή καραμέλα ή κάποια άλλη ουσία που ενεργοποιεί τη ροή του σάλιου), ζεστές κομπρέσες, μασάζ αδένα και καλή στοματική υγιεινή είναι επίσης σημαντικά. Τα αποστήματα απαιτούν χειρουργική παροχέτευση.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει πέτρα στον πόρο του υπογνάθιου αδένα, η επιλογή που μπορείτε να δοκιμάσετε πριν αφαιρέσετε ολόκληρο τον αδένα είναι μια διαδικασία που ονομάζεται σιαλολιθοτομή.

αποφραξη σιελογονου αδενα θεραπεια

Σε ασθενείς με χρόνιες ή υποτροπιάζουσες σιαλαδενίτιδες ενδείκνυται επιπολής παρωτιδεκτομή ή αφαίρεση υπογνάθιου αδένα.

Τηλεφωνήστε: 2110194618