Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Σε αντίθεση με τις αμυγδαλές που βρίσκονται στο οπίσθιο μέρος του στόματος (Ρινοφάρυγγας), οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις βρίσκονται στο οπίσθιο μέρος της μύτης. Παρά τις διαφορετικές θέσεις, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) στα παιδιά αποτελούν υπερπλασία του λεμφικού ιστού οφειλόμενη σε χρόνια φλεγμονή ή σε αλλεργία του ανωτέρου αναπνευστικού.

κρεατάκια εγχείρηση

Ένα ελάχιστα γνωστό γεγονός είναι ότι όλοι έχουμε αμυγδαλές στο πίσω μέρος της γλώσσας, οι οποίες ονομάζονται γλωσσικές αμυγδαλές!

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) οφείλονται σε υπερτροφία των αδενοειδών κάτι το οποίο ανευρίσκεται αποκλειστικά σε παιδιά όπου στη συνέχεια υποχωρούν σε μέγεθος με την ηλικία, σε σημείο που μπορεί να γίνουν αρκετά μικρά στους ενήλικες. 

εγχείρηση κρεατάκια

Κρεατάκια κατά την ενδοσκόπηση στο ιατρείο

Όταν γίνουν αρκετά μεγάλες, μπορεί να προκαλέσουν ένα πλήθος προβλημάτων όπως  αλλεργίες , ιγμορίτιδα.

Αναλυτικότερα:
 • Η ρινική απόφραξη
 • Η ρινική συμφόρηση
 • Ρινικό άκουσμα της ομιλίας (ρινολαλιά)
 • Σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας
Λόγω μειωμένης ροής του αέρα.
 • Καταρροή (Ρινίτιδα)
 • Ρινική καταρροή(βλεννοπυώδης)
 • Χρωματιστές εκκρίσεις
 • Συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργία
Λόγω της μειωμένης κανονικής ροής βλέννας στο λαιμό.
 • Πόνος στο αυτί
 • Απόφραξη
 • Αίσθημα πληρότητας
Λόγω φυσικής παρεμπόδισης της ευσταχιανής σάλπιγγας.
 • Βήχας
Λόγω της ξαφνικής υπερβολικής παροχέτευσης στο λαιμό(φάρυγγα), όταν αρκετή ποσότητα βλέννας στη μύτη καταφέρνουν να μετακινηθούν στο λαιμό που έχει ερεθιστική δράση.

Ο κύριος λόγος που μπορούν να προκαλέσουν όλα αυτά τα προβλήματα είναι η ανατομική τους θέση η οποία βρίσκεται στο οπίσθιο μέρος της μύτης και ακριβώς πίσω από την ευσταχιανή σάλπιγγα. Εάν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις διογκωθούν, μπορούν να εμποδίσουν τις ευσταχιανές σάλπιγγες με αποτέλεσμα την μεγάλη δυσκολία στην κυκλοφορία του αέρα και την επίμονη απόφραξη των αυτιών. 

Επιπλέον, επειδή η μύτη συνήθως παράγει αρκετή ποσότητα βλέννας / υγρού για να υγραίνει και να θερμαίνει τον αέρα που αναπνέουμε και εφόσον οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι διογκωμένες, η βλέννα δεν είναι σε θέση να εκβάλλει εύκολα στο λαιμό με αποτέλεσμα τα συμπτώματα καταρροής / αλλεργιών και τον σχηματισμό χρωματιστών ρινικών αποβολών από το μπροστινό μέρος της μύτης.

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) στα παιδιά δεν εμποδίζουν μόνο την κανονική παραγωγή βλέννας αλλά και την κίνηση του αέρα, καθώς προκαλούν τα συμπτώματα της ρινικής απόφραξης, της συμφόρησης και της ρινικής ομιλίας (για παράδειγμα: . Εάν κρατήσετε τη μύτη σας και προσπαθήσετε να μιλήσετε (μπορείτε να το κάνετε τώρα), θα παρατηρήσετε ότι λόγω της μειωμένης ροής του αέρα, θα έχετε ρινική απόφραξη, συμφόρηση και κακή ποιότητα ομιλίας. Aν απελευθερώσετε τη μύτη σας, όλα αυτά τα συμπτώματα εξαφανίζονται αμέσως!)

Κρεατάκια διάγνωση:
Δεδομένης της θέσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων, οι οποίες βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης, ο μόνος τρόπος μέσω του οποίου μπορούν να εντοπιστούν άμεσα είναι η ενδοσκόπηση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί άνετα σε παιδιά ηλικίας από 1 έτους καθώς και σε ενήλικες στο ιατρείο μας, χωρίς καμία νάρκωση και πόνο αλλά με εφαρμογή τοπικής αναισθησίας και χειρισμό  ειδικού   εύκαμπτου παιδικού ρινολαρυγγοσκοπίου.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα της ακτινογραφίας, αλλά λόγω ακτινοβολίας δεν συνιστάται.
Θεραπεία:

Υπάρχουν ουσιαστικά δύο παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των συμπτωμάτων που παρουσιάζει ο ασθενής.
Η πρώτη είναι η φαρμακευτική αντιμετώπιση με τη χρήση στεροειδών ρινικών σπρέι που μπορούν να συνταγογραφούνται για ασθενείς από την ηλικία των 2 ετών. Αυτό το φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι συρρικνώνει τον αδενοειδή ιστό για περισσότερο από 2-3 μήνες.

Κρεατάκια εγχείρηση:

Η δεύτερη επιλογή είναι η χειρουργική αφαίρεση - κρεατάκια ή η λεγόμενη εγχείρηση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (αδενοτομή). Αυτή η χειρουργική επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Γίνεται μέσω του στόματος και έτσι δεν υπάρχουν τομές στο πρόσωπο, τη μύτη ή το λαιμό. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις απομακρύνονται με πολλές διαφορετικές μεθόδους (ανάλογα με τον χειρουργό), όπως για παράδειγμα η κλασική μέθοδος ξέστρου ή η ενδοσκοπική αδενοτομή.

Κλασική αδενοτομή:

Eνδοσκοπική αδενοτομή:

Με την ενδοσκοπική τεχνική αφαίρεσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων με χρήση shaver γίνεται πιο προσεκτική αφαίρεση των ιστών, επειδή το μόνιτορ ελέγχου επιτρέπει την αποφυγή τραυματισμού της ευσταχιανής σάλπιγγας ή του βοθρίου του Rosenmuller. Παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται αρκετά μεγάλη ποσότητα των αδενοειδών εκβλαστήσεων που μπλοκάρουν το πίσω μέρος του ρινοφάρυγγα, πάντα αφήνουμε ένα μικρό κομμάτι των αδενοειδών ιστών στη θέση τους. ( Διαβάστε αναλυτικά )

Οποιαδήποτε προσπάθεια ολικής αφαίρεσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων δεν θα έχει καμιά επιτυχία και εκτός από αυτό προσθέτει σοβαρό κίνδυνο τραυμάτων στα τοιχώματα του ρινοφάρυγγα και προκαλεί σχηματισμό ουλών στο πίσω μέρος του ρινοφάρυγγα!!!

Ως εκ τούτου, μιλάμε για “προσεκτικό κόψιμο" των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και όχι για την πλήρη  κατάργησή τους. Έπειτα από την αδενοτομή οι μεγάλες αδενοειδείς εκβλαστήσεις που προκαλούν αναπνευστικές διαταραχές αναπτύσσονται εκ νέου μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. 

Το παιδί μετά την επέμβαση κρεατάκια εγχείρηση παραμένει στη κλινική περίπου για 5-6 ώρες και ύστερα μπορεί να πάει σπίτι με τους γονείς του. Η ανάρρωση γενικά είναι αρκετά γρήγορη (περίπου 3-5 ημέρες).

Σημαντικό : Αν η υπερτροφία των αδενοειδών που οδηγεί σε ρινική απόφραξη δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική παραμόρφωση του προσώπου που ονομάζεται αδενοειδές προσωπείο (μισάνοιχτο στόμα, απαθές ύφος, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια και συχνά ανωμαλίες της οδοντοστοιχίας, που αν αφορά τα μόνιμα δόντια επιβάλλει ακόμα και την παρέμβαση ορθοδοντικού).

κρεατάκια εγχείρηση | Παύλος Τσολαρίδης, M.D.

Εάν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του παιδιού σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το ιατρείο μας για ένα ραντεβού.