Pavlos Tsolaridis, M.D. - ЛОР-врач
Pavlos Tsolaridis, M.D. - Хирург - Оториноларинголог
Эндоскопическая ринохирургия, пластическая хирургия, детская оториноларингология
× Запись на прием по телефону:211-01 94 618 или 6945 77 30 77
×
Ботулинотерапия

Το Botox είναι μια φαρμακευτική ουσία που παράγεται από την εταιρεία Allergan (ΗΠΑ).
Από το 1989 χρησιμοποιείται στην νευρολογία για την θεραπεία των ασθενειών που ακολουθούνται από μυϊκούς σπασμούς, όπως η εγκεφαλική παράλυση.
Η βασική δραστική ουσία του Botox είναι η καθαρή και αποδυναμωμένη βοτουλινική τοξίνη.

Περιοχή εφαρμογής:

Στην αισθητική ιατρική  το Botox και το ανάλογο του, το Dysport χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των ρυτίδων έκφρασης - μίμησης, η εμφάνιση των οποίων οφείλεται στην κινητική δραστηριότητα των μιμικών μυών του προσώπου.

Κατά την σύσφιξη αυτών των μυών το δέρμα μαζεύεται σε πτυχώσεις. Με τον καιρό οι μυς χάνουν την ικανότητα να χαλαρώνουν  και έτσι δημιουργούνται οι ρυτίδες έκφρασης-μίμησης. Συνήθως εμφανίζονται στην άνω περιοχή του προσώπου – στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από τα μάτια.

 Για την εξομάλυνση άλλου τύπου ρυτίδων χρησιμοποιούνται άλλες μέθοδοι: πλαστική περιγράμματος, threadlift με νήματα, χημικό peeling κλπ.
Πως λειτουργεί το Botox;

Παραδοσιακά το Botox χορηγείται με ενδομυϊκή ένεση στους μύες του προσώπου, όπου προσωρινά μπλοκάρει την ευαισθησία τους σε νευρικά ερεθίσματα. Χάρη σε αυτό το μπλοκ ο μυς ή ένα μέρος του χαλαρώνει και παύει να συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα οι σχηματιζόμενες από των μυ ρυτίδες να αρχίζουν να εξομαλύνονται.

Ο στόχος του γιατρού δεν είναι να ακινητοποιήσει πλήρως τους μυς που είναι υπεύθυνοι για τον σχηματισμό των ρυτίδων, αλλά μόνο να μειώσει τον αυξημένο τόνο τους, χωρίς να διαταράξει τις φυσικές εκφράσεις του προσώπου.

Υπό την επιρροή της βοτουλινικής τοξίνης μπλοκάρονται προσωρινά οι νευρομυϊκές συνδέσεις, ωστόσο δεν προκαλείται καμία βλάβη στους ιστούς των μυών και στις νευρικές ίνες.
Η δράση του Botox είναι αναστρέψιμη, μετά από 4 με 6 μήνες οι μπλοκαρισμένες νευρομυϊκές συνδέσεις αποκαθιστούνται.

 Ειδική τεχνική εφαρμογής του Botox, που συνδυάζεται με μεσοθεραπεία, αποτελεί το Mesobotox.

Botox - Lifting:

Η δράση του Botox βασίζεται στην χαλάρωση των μυών. 

Πως η δράση του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθεί το «Lifting» των ιστών του προσώπου;

Το θέμα είναι ότι σχεδόν ο κάθε μυς έχει «μυ-ανταγωνιστή», δηλαδή έναν μυ που εκτελεί αντίθετες λειτουργίες. Εάν ο δικέφαλος είναι υπεύθυνος για την κάμψη του χεριού, ο τρικέφαλος είναι υπεύθυνος για την έκτασή του. Αντιστοίχως στο πρόσωπο υπάρχουν παρόμοια ζεύγη μυών.

Εάν το Botox εισάχθει μέσα στους μυείς που εκτελούν την λειτουργία κίνησης  ορισμένων περιοχών του δέρματος προς τα κάτω , τότε αυτοί χαλαρώνουν, ενώ οι ανταγωνιστές  μύες τους επειδή δεν αντιμετωπίζουν την συνηθισμένη αντίσταση ανεβάζουν το δέρμα προς τα πάνω δημιουργώντας το «Lifting effect».

Ο γιατρός ο οποίος γνωρίζει καλά την ανατομία του προσώπου, μπορεί να διευκρινίσει τα επιμέρους χαρακτηριστικά της δομής του και να παράγει εκπληκτικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μετά την ένεση του Botox στους μυς που είναι υπεύθυνοι για το κατέβασμα των φρυδιών, ενεργοποιούνται οι μυς υπεύθυνοι για την ανύψωση και αλλάζοντας την δόση και το σημείο ένεσης της ουσίας, μπορεί να επιτευχτεί το εφέ του Lifting όλου ή ενός μέρους του φρυδιού. Με ανάλογο τρόπο επιτυγχάνεται η αλλαγή του σχήματος των ματιών, το λεγόμενο «άνοιγμα των ματιών». 

Με αυτόν τον τρόπο η εφαρμογή του Botox επιτρέπει την ταυτόχρονη επίτευξη δύο αποτελεσμάτων:

 • Λείανση των ρυτίδων του προσώπου
 • Lifting - ανύψωση του πεσμένου από την ηλικία δέρματος
Πώς να προετοιμαστείτε;
 • Τρεις μέρες πριν από τις ενέσεις Botox, συνιστάται να σταματήσετε να παίρνετε αντιβιοτικά και φάρμακα που εμποδίζουν την πήξη του αίματος.
 • Να μην καταναλώνετε αλκοόλ μια μέρα πριν.
 • Την ημέρα της θεραπείας θα πρέπει να μην ασχολείστε με βαριά σωματική εργασία ή αθλητισμό.
Πως πραγματοποιείται;

Στην επίσκεψη σας ο γιατρός θα αξιολογήσει την σοβαρότητα και την φύση των ρυτίδων, τον ρόλο των μιμικών μυών στον σχηματισμό τους, την κατάσταση της επιδερμίδας, τα σημεία ένεσης του Botox και το ποσό της ουσίας που θα χορηγηθεί.

Όπως και πριν την απλή ένεση το δέρμα θα απολυμανθεί, ύστερα με την βοήθεια της σύριγγας με μία πολύ κοντή και λεπτή βελόνα (με διάμετρο 0,3 mm), θα χορηγηθεί το διάλυμα του Botox μέσα στους μυς, η δραστηριότητα των οποίων πρέπει να μειωθεί. Αυτό παίρνει περίπου 3 με 5 λεπτά.

Στο τέλος της θεραπείας γίνεται ψύξη του δέρματος λόγω της αντιφλεγμονώδους δράση της.

Η ένεση του Botox δεν είναι επώδυνη και τις περισσότερες φορές διεξάγεται χωρίς αναισθησία. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας συγκρίνουν τα αισθήματα από τις ενέσεις με τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Εξαρτάται ο τρόπος εισαγωγής του Botox από τον τύπο του δέρματος;

Για να λάβετε το μέγιστο αποτέλεσμα από το Botox θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο τύπος του δέρματος του ασθενή. Συνήθως οι κάτοχοι του λεπτού και ξηρού δέρματος έχουν περισσότερες ρυτίδες. Αυτές δημιουργούνται όχι τόσο από την κίνηση των μιμικών μυών όσο από της έλλειψη υγρασίας. Οι άνθρωποι με παχύ δέρμα συνήθως έχουν λιγότερες ρυτίδες, αλλά είναι πιο βαθιές. Ο βασικός λόγος της εμφάνισης τους είναι η αυξημένη δραστηριότητα των μυών του προσώπου. Σε αυτές τις περιπτώσεις για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα η ποσότητα που χορηγείται είναι συνήθως μεγαλύτερη. Μπορείτε να μάθετε τις τιμές του Botox απλά καλώντας μας.

Υπάρχουν διαφορές στην χορήγηση στους άνδρες και στις γυναίκες;

Υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που θα πρέπει να λάβει υπόψη ο γιατρός. Οι μιμικοί μυς στους άνδρες είναι πιο ανεπτυγμένοι από ότι στις γυναίκες. Σε αυτήν την περίπτωση για την μείωση της δραστηριότητας των μυών του προσώπου και την επίτευξη του αποτελέσματος της αναζωογόνησης Botox, χορηγείται μεγαλύτερη δόση. Εκτός αυτού, κατά την διάρκεια της επιλογής του τρόπου χορήγησης της ουσίας, λαμβάνεται υπόψη ότι το δέρμα στους άνδρες είναι συνήθως πιο πυκνό.

Πόσες μονάδες χρειάζονται;

Η ποσότητα του Botox μέσα στην φιάλη δεν υπολογίζεται σε γραμμάρια, αλλά σε ΜΔ (μονάδες δράσης). Το κόστος της υπηρεσίας υπολογίζεται από την ποσότητα της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε και επειδή η τιμή είναι ένας σημαντικός παράγοντας, μπορείτε να υπολογίσετε στο περίπου πόσες μονάδες του Botox θα χρειαστείτε για την απάλυνση των ρυτίδων.

 • οριζόντιες ρυτίδες στο μέτωπο: 4-15 μονάδες.
 • πτυχή ανάμεσα στα φρύδια: 8-25 μονάδες.
 • «πόδια χήνας»: 8-16 μονάδες.
 Αναλυτικότερες πληροφορίες θα λάβετε κατόπιν συνάντησης με τον γιατρό.
Πότε θα είναι ορατό το αποτέλεσμα;

Κατά μέσον όρο, οι μυς του προσώπου χαλαρώσουν μέσα σε 5-7 εικοσιτετράωρα. Κατά κανόνα, μέγιστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μετά από δυο εβδομάδες.
Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όταν η βοτουλινική τοξίνη αρχίζει να δρα από την δεύτερη κιόλας μέρα και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να πάρει μέχρι και ένα μήνα, αυτό εξαρτάται από τα ατομικά χαρακτηριστικά του οργανισμού.

Υπάρχουν άνθρωποί που δεν επηρεάζονται από την βοτουλινική τοξίνη. Τέτοια ανοσία είναι πολύ σπάνια και παρατηρείται σε λιγότερο από το 1% των ανθρώπων. Αυτή μπορεί να εμφανιστεί στα άτομα που έπασχαν παλιότερα από αλλαντίαση και λάμβαναν υψηλές δόσεις Botox για λόγους θεραπείας.


Η διάρκεια της δράσης του Botox;

Μετά την πρώτη θεραπεία οι ρυτίδες του προσώπου λειαίνονται για περίπου 4-6 μήνες. Στην συνέχεια οι μπλοκαρισμένες νευρομυϊκές συνδέσεις αρχίζουν να αποκαθιστούνται, οι μυϊκές ίνες αρχίζουν και πάλι να συρρικνώνονται και οι ρυτίδες σταδιακά να επιστρέφουν, για αυτό για να διατηρηθεί σταθερό το αποτέλεσμα είναι απαραίτητη η επανειλημμένη χορήγηση του Botox κάθε εξάμηνο.

Κατά κανόνα μετά από τρείς με πέντε θεραπείες, η διάρκεια της απουσίας των ρυτίδων αυξάνεται στους 10 με 12 μήνες.

Μετά την λήξη της δράσης του Botox η κινητική δραστηριότητα των μιμικών μυών αποκαθίσταται. Ωστόσο μέσα στην περίοδο δράσης του Botox όταν οι μυς είναι χαλαροί, ο άνθρωπος ξεσυνηθίζει να κάνει ορισμένες εκφράσεις όπως το να σφίγγει το μέτωπο, για αυτό οι ρυτίδες που οφείλονται σε αυτές τις κινήσεις (όπως οι οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου και ρυτίδες στο έξω άκρο των ματιών), μπορεί και να μην επιστρέψουν, ακόμα και αν δεν επαναλάβετε την διαδικασία χορήγησης του Botox.


Περιορισμοί:

Θα μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινή ζωή σας αμέσως μετά την θεραπεία (για αυτό τις ενέσεις Botox συχνά τις αναφέρουν ως επέμβαση «μεσημεριανού διαλείμματος»). Ωστόσο μετά την χορήγηση, η βοτουλινική τοξίνη διασπείρεται στους ιστούς. Χρειάζεται τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο για να ολοκληρωθεί επούλωση μετά την ένεση.

Για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα πρέπει να τηρηθούν ορισμένοι περιορισμοί:

 • Να μην ξαπλώνετε ή να κοιμάστε για 3-4 ώρες.
 • Να μην παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος και να μην καταναλώνεται αλκοόλ για ένα εικοσιτετράωρο
 • Να μην ακουμπάτε με τα χέρια τα σημεία του δέρματος όπου έγινε η ένεση, για 2 ημέρες
 • Να μην κατεβάζετε για πολύ ώρα το κεφάλι προς τα κάτω (για παράδειγμα όταν πλένετε τα πατώματα) για 2 ημέρες
 • Μην κάνετε αθλητικές δραστηριότητες για 2 ημέρες
 • Να μην υπερθερμαίνεστε. Μην πάτε στην σάουνα, μην κάνετε ηλιοθεραπεία και μην κατευθύνετε τον ζεστό αέρα από το πιστολάκι στο πρόσωπο σας για 10 ημέρες.
Σε ποια ηλικία είναι πιο αποτελεσματική η χρήση του Botox;

Η επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος μετά την εφαρμογή του Botox δεν εξαρτάτε μόνο από τα ατομικά χαρακτηριστικά, αλλά και από την ηλικία:

 • Έως τα 25 - η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχουν κανέναν λόγο να χρησιμοποιούν Botox, το δέρμα τους είναι αρκετά ελαστικό και οι μιμικοί μυς δεν παρουσιάζουν κανένα σημαντικό πρόβλημα
 • 30 με 40 - στους περισσότερους ανθρώπους οι ρυτίδες του πρόσωπου είναι αρκετά ορατές και μπορείτε να αναμένετε από το Botox, το καλύτερο αποτέλεσμα.
 • 50-60 - οι μυς αποδυναμώνονται και το αποτέλεσμα από την χρήση του Botox είναι λιγότερο ορατό από ότι σε πιο νεαρή ηλικία.
 • Μετά τα 60 - οι μυς τους προσώπου χάνουν κατά πολύ την τόνωση τους και ο ρόλος τους στον σχηματισμό των ρυτίδων είναι πολύ μικρότερος και σαν συνέπεια η περιοχή αποτελεσματικής εφαρμογής του Botox είναι πολύ περιορισμένη.

 

 

Αντενδείξεις:

Όπως και στην χρήση του κάθε φάρμακου έτσι και στην χρήση του Botox και του Dysport υπάρχουν αντενδείξεις:

 • Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και της περιόδου θηλασμού
 • Ασθένειες του αίματος που παρεμποδίζουν την πήξη του
 • Διαταραχές της νευρομυϊκής διαβίβασης
 • Λήψη ισχυρών φαρμάκων (ιδίως αντιβιοτικών)
 • Χρόνιες πνευμονικές νόσοι, καθώς καθώς και οποιεσδήποτε οξείες ασθένειες του οργανισμού
 • Επίσης είναι γνωστό ότι ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων έχει ανοσία στην δράση του Botox, αν και η θεραπεία δεν θα τους βλάψει ωστόσο δεν θα υπάρχει και κανένα αποτέλεσμα.
Πιθανές επιπλοκές:

Μετά την θεραπεία στην περιοχή των ενέσεων μπορεί να εμφανιστεί ένα μικρό οίδημα και για μερικές μέρες μπορεί να διατηρηθούν τοπικές μικρές αιμορραγίες. Περνούν από μόνα τους και δεν χρειάζονται θεραπεία.

Ορισμένες φορές υπάρχει η «υπερδιόρθωση», όπου οι μυς χαλαρώνουν περισσότερο από ότι πρέπει είτε λόγω υπερβολικής δόσης του φάρμακου εξαιτίας της μη τήρησης των περιορισμών που πρέπει να ακολουθούν μετά την θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη, είτε εξαιτίας της αυξημένης ατομικής ευαισθησίας των μυών, όπου οι μυς χαλαρώνουν περισσότερο από ότι αναμενόταν. Σε αυτές τις περιπτώσεις σημειώνεται η «πτώση των ιστών του δέρματος», «πρόσωπο-μάσκα», είτε  η ασυμμετρία του προσώπου. Για το λόγο αυτό η επιλογή έμπειρου ιατρού είναι πολύ σημαντική. 

Πλεονεκτήματα χρήσης της δικής μας μεθόδου  χορήγησης του Botox:

-Υψηλή αποτελεσματικότητα

-Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά τα σκευάσματα Botox Allergan και Dysport που είναι και τα μόνα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.

 Χάρη στο Botox εξαφανίζονται πλήρως οι ρυτίδες, οι οποίες δύσκολα αφαιρούνται με άλλες μεθόδους, ενώ το αποτέλεσμα διαρκεί για έξι μήνες. Η απάλυνση των ρυτίδων γίνεται μέσα σε 2 με 3 μέρες μετά την πρώτη ένεση. Μετά την θεραπεία το βέλτιστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μετά από 14 ημέρες. Μετά την λήξη αυτής της περιόδου πραγματοποιείται μια δεύτερη συνάντηση με τον γιατρό και εάν κριθεί απαραίτητο, πραγματοποιείται πρόσθετη ένεση του φαρμάκου. Έτσι επιτυγχάνεται το βέλτιστο και το πιο φυσικό αποτέλεσμα.
Το κόστος του πακέτου Botox — Μπότοξ (επίσκεψη + 2 θεραπείες) 250 ευρώ.
Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο 211-01 94 618 ή κλείστε ραντεβού Online.

Botox και ημικρανία:

Υπάρχουν ορισμένα σημεία από τα οποία πραγματοποιείται η σύνδεση των μυών με το κεφάλι και τα συμπτώματα της ημικρανίας προκαλούνται από την συστολή των μυών στις περιοχές αυτές.

Οι περιοχές αυτές είναι:
 • Στην περιοχή των φρυδιών
 • Στην μύτη
 • Στον κρόταφο
 • Στο πάνω μέρος του αυχένα

Η ένεση της βουτολινικής τοξίνης τύπου Α (μποτοξ) συμβάλει στην χαλάρωση αυτών των μυών. Η ποσότητα της ένεσης καθορίζεται ξεχωριστά σε κάθε ασθενή, από τον γιατρό, με βάση τα σημεία του ερεθισμού. Στην συνέχεια ο ασθενής θα πρέπει να καταγράφει τα συμπτώματα των ημικρανιών και τις αλλαγές τους.

Με βάση την αξιολόγηση των πληροφοριών που λαμβάνονται από το ερωτηματολόγιο αποφασίζεται αν θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία με Μπότοξ.

Η επίδραση που έχει η χορήγηση του Botox στην χαλάρωση των μυών καταγράφεται για 8 εβδομάδες σε ημερολόγιο ημικρανιών. Όλες οι αλλαγές που σημειώνονται μέσα σε αυτές τις εβδομάδες είναι πολύ ξεκάθαρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί μια βελτίωση τουλάχιστον κατά το ήμισυ σε σχέση με την συχνότητα και την ένταση και μόνο μετά την λήξη αυτής της περιόδου, θα μπορεί εξεταστεί η περίπτωση της επέμβασης. Μετά την επέμβαση στους ασθενείς συνιστάται μια περίοδος ανάρρωσης δυο εβδομάδων.

Οι Clostridium botulinum τιμές είναι σταθερές εδώ και μερικά χρόνια (μπορείτε να δείτε τις τιμές για την συσκευασία του Botox στην επίσημη ιστοσελίδα του Γαληνού www.galinos.gr/web/drugs/main/packages/690).

Εάν συναντήσετε κόστος θεραπείας με Clostridium botulinumσε χαμηλότερη τιμή από την τιμή του κόστους του ίδιου του Μπότοξ (Botox) αυτό θα είναι ύποπτο. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρησιμοποιείται το Botox σε ποιότητα και κόστος ή το dysport αλλά κάποιο άλλο άγνωστο σκεύασμα απροσδιόριστης προέλευσης και χαμηλότερης τιμής.
Η εναλλακτική εκδοχή είναι πως γίνεται μεγάλη αραίωση του Botox με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται ένεση με πολύ λιγότερες μονάδες από αυτές που χρειάζονται για να υπάρξει επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό ή διαρκεί πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο του Clostridium botulinum σε κανονικές τιμές.

Γι' αυτό για τους πελάτες μας το Clostridium botulinum φυλάσσεται σε ψυγείο (2°C – 8°C) και το άνοιγμα της συσκευασίας γίνεται μόνο κατά την διάρκεια της θεραπείας μπροστά στα μάτια του ασθενή – μόνο με αυτόν τον τρόπο η δράση και το αποτέλεσμα της θεραπείας με ενέσεις Clostridium botulinum έχει τα καλύτερα και μακροχρόνια αποτελέσματα, τα οποία όντως εξοικονομούν την Clostridium botulinum τιμή.