Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - ΩΡΛ Χειρουργός
Παύλος Τσολαρίδης, M.D. - Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) / Χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
× Κλείστε ραντεβού στα τηλέφωνα:211-01 94 618 ή 6945 77 30 77
×

Τι είναι οι αμυγδαλές;

Οι αμυγδαλές είναι δύο οβάλ σπογγώδη μαξιλαράκια από ιστό, σε μέγεθος περίπου μιας μεγάλης ελιάς, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού και στις δύο πλευρές της γλώσσας.

κανονικές αμυγδαλές

Κανονικού μεγέθους αμυγδαλές στα παιδιά

Σε μικρά παιδιά και περισσότερους ενήλικες οι αμυγδαλές είναι μικρές και δεν φαίνονται ξεκάθαρα. Στην ηλικία μεταξύ των δυο και πέντε ετών, το μέγεθος των αμυγδαλών αυξάνεται, σε κάποιες περιπτώσεις οι άκρες τους ενώνονται. Είναι φυσιολογικό για ένα μικρό παιδί να έχει μεγάλες αμυγδαλές, αν εμφανίζονται κανονικά και δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα (όπως την υπνική άπνοια ), γενικά το μέγεθος τους και μόνο δεν αποτελεί κανένα λόγο για ανησυχία.

μεγάλες αμυγδαλές

Διογκωμένες αμυγδαλές (υπερτροφικές)

Οι αμυγδαλές είναι λεμφικός ιστός, δηλαδή, ένα από τα όργανα που το σώμα χρησιμοποιεί για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Αντιπροσωπεύουν όμως μόνο ένα μικρό μέρος των συστημάτων άμυνας του οργανισμού μας.

Ο λεμφικός ιστός υπάρχει σε όλη την εσωτερική επιφάνεια της μύτης, του στόματος και του λαιμού (καθώς και σε άλλα σημεία του σώματος). Οι αμυγδαλές δεν είναι παρά δυο κομμάτια αυτού του ιστού, που τυχαίνει να προεξέχουν αρκετά, ώστε να γίνουν ορατές στο πίσω μέρος του στόματος.

Τηλεφωνήστε: 2110194618